A Visszaszerzett vadon dühe

És a végén táncoltunk egy nagyot


Mark Boylan ismét vendégtanárként érkezett hozzánk, megintcsak saját önkénteskedésre szánt munkanapjai terhére, hogy segítse a projekt eredményeinek és vele a hazai Movement Medicine gyakorlásnak a terjesztését.
Az erő és sebezhetőség témája köré épített hétvégi műhely elé ezért beiktattunk egy kötetlenebb és nyitott péntek estét. Meglepő és újító módon Mark erre az alkalomra is konkrét tematikát javasolt. Nagy örömmel fogadtuk, mert a projekt végéhez közeledve, több disszeminációs eseménnyel a hátunk mögött, azt éreztük, hogy egy általános, és nagyon tág estének nem lenne talán kellő vonzereje. Igazán pedig csak akkor támadt fel a kedvünk, amikor a témát is meghallottuk:
REWILDLING - avagy visszavadítás, ami nálunk Visszaszerzett vadonná szelídült a fordításban :)

No de. Ez tényleg nem a vadításról szól, hanem a természet jogainak helyreállításáról. Egyelőre csak egy ország, Equador ismeri el a természetet létező "személyként" és iktatta törvénybe a jogait, de Európa-szerte erősödő áramlata van a visszatelepítéseknek, az aktív védelemnek, ami már több, mint az ártalmas tevékenységek mérséklése.
Erről Mark is beszél röviden: https://www.youtube.com/watch?v=PEbylY7PNk4&t=3s

Az esemény születéséről, a hétvégi programról a szervezők beszélgettek egy podcast kereében:
https://soundcloud.com/patricia-mihalyi/ero-es-sebezhetoseg

A Rewildling téma számunkra tényleg költői finomsággal és mégis a konkrétumokba ágyazva összegezte azt, amiről a projektünk szólt: visszatalálni saját természetünkhöz, akár a belső tájak, akár a külső vidékek intenzív bejárása által. Tulajdonképpen ezt tudja az outdoor nevelés és a tudatos tánc. Mark Boylan péntek estéje pedig ezt terelte egybe rövid 120 perc alatt. Tényleg varázslatos este lett!

RÉSZTVEVŐNK írta:

Nyers erő, elevenség, szabadság. Visszatértünk elemi természetünkhöz, a test valódiságába. Volt ebben finomság, volt ebben vadság, bánat és veszteség és játék és öröm és zavar és felszabadulás, kíváncsiság. Jó volt!
Legyen még sok ilyen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések