Itt zárul

Az Erőforrás projekt sikerei és tanulságai

2017-1- HU01-KA104- 0356


A 2017/2018-as évad tényleg különleges volt. Ez év októberében zárult első Erasmus+ Felnőtt Oktatók Mobilitása projektünk.
A 15 hónapos intenzív munka eredménye, hogy 12 év után sikerült kitörni a kicsi budo-szervezet béklyójából. Tehát most már három irányzatot képvisel a SBK.
A budo mellett van outdoor, és mozgásmeditációs "szakosztályunk" és van új honlapunk is, amely a két új családtagnak is otthon ad. Látogassátok! www.shinbu.hu

A továbbképzésekkel sikerült emberi-erőforrást is bővítenünk, hisz most már Gábor mellett Zoltán és Patrícia is képes ellátni az oktatási feladatokat. Nyilván a működési paletta is szélesedett, tehát óraszámok arányát tekintve talán ez nem kiemelkedő bővülés, de a szervezeti dinamika szempontjából mégis fontos, hogy már 3 lába van az asztalnak. Stabilizálódtunk.
Nyilván ez érezteti hatását a tagi működésben is. Egyrészt az új módszertani ismeretek használatával, másrészt a két plusz oktató erősödésének köszönhetően a tagság aktívabb és kezdeményezőbb lett. A régen nagyon merev és hierarchikus struktúrát sikerült fellazítani és elindulni egy olyan működés felé, ahol az alulról jövő kezdeményezéseknek egyenlő esélye és tere van. Ehhez nagyon kellett az oktatók önismereti munkája és kommunikációs fejlesztése is. Ez a fajta nyitás vagy lazulás aztán más területeken is hatott: megnőtt például a szervezeti együttműködési kapacitás. Míg korábban a szűk öndefiníciónk alapján kizárólag a nemzeti szövetségünk tagjaival barátkoztunk, most, az új irányok, és a nagyobb erőforrás bevonása után számos felület nyílt. Intenzív közös munka kezdődött itthon az Élményakadémia KH.Egyesülettel, Rambala Éva trénerrel, a SolutionSurfers egyes tagjaival, illetve a tudatos mozgásokat képviselő egyéb táncmeditációs módszerek hazai oktatóival (5Ritmus, OpenFloor, SoulMotion, ArtMan Egyesület). Olyan potenciálokra láttunk rá, amiktől korábban teljesen el volt zárva az egyesület. Ezek további kiaknázását a 2018/2019-es EFT-be fektettük le. De a hazai nyitás mellett nemzetközi kapcsolati hálónk is szélesedett. Oktatóinknak köszönhetően felkerültünk az OutwardBound és a Movement Medicine térképére is. Illetve a jó tapasztalatokon felbátorodva aktívan építkeztünk, így lett cseh és szlovák partnerünk is, akikkel már sikerült közös programot is létrehozni.
Azt pedig már egy ideje tapasztaljuk, hogy célcsoportunk minden tekintetben szélesedett. Sokkal több lett a nő! Hurrá. És több lett a 30 év alatti és a 40 év fölötti tag is. Szociometriát mi nem készíthetünk, de azt látjuk, hogy egyre vegyesebb a programjainkat látogatók anyagi bázisa. Ez a fajta demokratizálódás nagy vágyunk volt. A mozgás és az önfejlesztés nem szabad, hogy luxuscikké váljon.

Saját értékelésünk és a belső visszajelzések alapján azt látjuk, hogy a projekt sikeres volt, a várt hatást elérte. Tudunk még fejlődni, és dolgozunk is folyamatosan, de az alapokat leraktuk. A legfontosabb kérdés, hogy a két általunk megtervezett új irány: a tapasztalati outdoor tanulás és a tudatos tánc vajon alkalmasak-e arra, hogy sokszintű bővülést érjünk el, nos erre választ kaptunk. Abszolút alkalmasak. Működnek és mi is működünk általuk. Ezt érdemes folytatni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések