Outdoor magas-kötéltechnika "élesben"

Jákob-létra szervezetfejlesztési folyamat részeként
2018. 01. 24-25. Nagykovácsi

Bármilyen tanulási területre frissen belépő számára nagy segítség, ha a tanulási folyamata során összegyűlt ismereteket minél előbb láthatja a gyakorlatban, netán ki is próbálhatja magát. Még nagyszerűbb, ha mindezt gyakorlottabb, már sok év tapasztalatával rendelkező mentor “kezei alatt” történik. Ami még ennél is fantasztikusabb lehet, az az, ha mindez “éles” helyzetben valósul meg. Nos ez az álmunk vált valóra januárban, sőt több.

Január 24. és 25-én vehettünk részt önkéntesként az Életreszólóélmény  és a Moreatraining összefogásában tartott egynapos szervezetfejlesztő program előkészületeiben és a tréning outdoor eszközrendszerének megvalósításában.
Munkahelyeken gyakori probléma az alacsony együttműködés, bizalmatlanság, vagy akár az egészségtelenül versengő helyzetek kialakulása. Ezek mint aláássák a produktivitást. Ezt érzékelve a cégek komoly erőforrásokat mozgósítanak különböző csapatépítő programokra. Ezek programkínálata és hatékonysága igen nagy skálán mozog. Az egyik legeredményesebb program a fizikai kihívásokat is tartalmazó tréning, akár outdoor elemekkel. Ilyen esemény volt a január 24-25-ei program is.
A két igen intenzív nap a fagyos időjárás ellenére sokat adott. Legizgalmasabb és legfejlesztőbb mozzanatai számunkra a Jákob létra építésének gyakorlása és ennek a magas kötés-rendszernek a tréningbe való beépülésének megtapasztalása volt. A Jákob-létra sajátossága a magas egymásra utaltság, a komoly fizikai kihívás, erős kockázat-érzet. Ezek mentén a résztvevők meg tudják tapasztalni, hogy a lehetetlennek vélt feladatot megoldhatja, hogy az együttműködés mennyire elemien szükséges, hogy a biztatás, szóbeli támogatás mennyire megerősítő. Bámulatba ejtőek voltak azok az átlépések, átfordulások, amikor egy egészen kevés biztatás hatására emberek képesek voltak addig lehetetlennek vélt feladat megoldására, vagy hirtelen és váratlanul felszabadultak arra, hogy olyan segítséget nyújtsanak egymásnak, amiről maguk sem gondolták, hogy képesek.

Ezeket mind lehet egy munkahelyi közösség fejlesztésére használni. Amennyiben jó helyen és jól elhelyezett intervenciók kísérik. Ezek megtapasztalása és elemző megvitatása tette szakmailag igazán hasznossá ezt az eseményt.


Köszönjük 
Skaliczky Dávidnak Életreszólóélmény (http://www.eletrolszoloelmeny.hu/) és az Élményakadémia trénerének, valamint 
Horváth Irmának a Moreatraining (http://moreatraining.com) trénerének!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések