Orval - Trappsita szerzetesek helyett....

Az Erő-forrás projekt második állomása Belgiumba vezetett minket. Az Ost-West Centrummal vagy épp East -West Centerrel már korábban felvettük a kapcsolatot. A tizen-sok éves múltra visszatekintő szervezet életvezetési, önfejlesztő és alternatív-mozgás és meditációs kurzusokat szervez és kínál nemzetközi közönségnek.
Választásunkat egyszerre indokolta a portfólió és a kultúraköziség. Angol, francia, flamand és holland nyelvterületekkel egyszerre kommunikálnak és nagy gyakorlatuk van nem csak a soknyelvű csoportok, de a sok kultúrájú munkatársak kezelésében is. A projekt előkészítésekor a brüsszeli vagy antwerpeni helyszínek voltak előtérben, de hamar a vidéki elvonulóház mellett kötöttünk ki. Az Ost-West Centrum itt tartja a bentlakásos kurzusait. A régi majorság Orval település mellett, egy mindentől elzárt erdős völgyben fekszik, a trappista apátságtól kellemes órányi sétára. A job-shadowingnak elsősorban három célja volt:


  • megvizsgálni a helyszín kialakítását és a földrajzi sajátosságokat
  • tapasztalatot szerezni a nemzetközi csoport kezelésében
  • betekintést kapni az elvonulóház működésébe (konyha, iroda, gazdaság, önkéntesek)

A tanulságok röviden:

  • nem szükséges központi helyszín, vagy fővároshoz közeli település, ha van elég turisztikai vonzerő és legalább közepesen jó közlekedés
  • az energiagazdálkodás kulcsfontosságú: pelletkazán, saját kút és napkollektorok gondoskodnak a ház fenntarthatóságáról
  • egyszerű és kevés házszabály, szóban , írásban, gyakorlatban
  • mindenki dolgozik: a csoporttagok részt vállalnak a mosogatásban és a takarításban
  • önkéntesekkel nagyon sok feladat megoldható: woof és egyéb nemzetközi hálózatok tagjaként a ház rengeteg "ingyen" munkaerőt kap
  • minél többféle szálláslehetőség adott, annál könnyebb a csoportokat elhelyezni (egyágyas saját fürdőszobás szobától, a hálótermen át a kemping zónáig minden kategória megtalálható)
  • célszerű a csoportok mellé valamilyen egyéb, állandó tevékenységet és egy passzív bevételi forrást is kialakítani. Itt ilyen a zöldségtermesztés és a könyvkiadás.
A hat nap alatt rengeteg élményben és tapasztalatban volt részem. Nagyon sok szereplővel tudtam beszélni, rengeteg tanulságot megosztottak a kezdeti szakaszuk felismeréseiből is. Fontos volt látni, hogy egy ekkora és ilyen jól működő hely is egészen kicsinek indult, sok év türelme és kísérletezése kellett hozzá, hogy megtalálja mai formáját. Mindenesetre azzal jöttem haza, hogy érdemes belevágni, érdemes lesz a saját egyesületünk számára is találni egy vidéki helyszínt, mert a természeti közeg, a várostól való elszakadás, a föld és a közös munka semmi mással nem pótolható és nem helyettesíthető értékeket és élményeket ad minden szereplő számára.





Népszerű bejegyzések